Echipa FPM Moldova a prezentat realizările Programului Compact diasporei RM în SUA

O delegația a FPM Moldova condusă de Valentina Badrajan, directorul executiv al instituției, se află în perioada 9-13 noiembrie într-o vizită de lucru în SUA, unde a avut întîlniri cu reprezentanții diasporei Republicii Moldova în SUA și echipa Corporației Provocările Mileniului (SUA).

În cadrul întrunirilor echipa FPM Moldova a prezentat realizările Programului Compact  și au discutat despre oportunitățile economice create în Republica Moldova grație investițiilor Guvernului SUA efectuate în infrastructura rutieră și sectorul agricol. A fost realizat un schimb de opinii despre posibilitățile de investiții în crearea sau dezvoltarea afacerilor mici și medii în localitățile rurale din aria programului, dar au prezentate și inițiativele deja lansate.

Reprezentanții diasporei au fost informați despre principiile care au stat la baza implementării Programului Compact cum ar fi transparența, achiziții obiective, consultarea părților interesate pe parcursul derulării activităților etc.

Totodată, pe parcursul vizitei a fost abordat subiectul ce ține de continuarea asistenței  pentru sectorul de irigare, planificată pentru următorii doi ani, planul de acțiuni și metodologia de susținere a Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare care vor gestiona sistemele de irigare reabilitate cu fondurile Compact. De asemenea în cadrul întrevederilor a fost realizat un schimb de opinii privind aspectele de monitorizare și evaluare a rezultatelor și impactului Programului, chiar și după finisarea acestuia. 

Citește

Fructele autohtone vor concura cu cele de pe piețele europene dacă în Moldova vor exista tehnologii de păstrare și prelucrare
Membră a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct”, întreprinderea face parte din lista companiilor aprobate pentru exportul fructelor pe piața din Rusia.
Scad ratele dobînzilor la creditele Compact
Din luna mai curent, au scăzut ratele anuale ale dobînzii la creditele acordate de băncile participante în cadrul Programului Compact.
1 USD din creditele Compact generează circa 1,74 USD investiții totale în infrastructura poste-recoltare din Republica Moldova
Pînă la finele lunii mai 2012, prin Programul Compact au fost acordate 11 credite în valoare totală de 2,94 milioane echivalent în USD pentru construcția și utilarea frigiderelor destinate păstrării fructelor și legumelor în stare proaspătă, precum și pentru alte investiții în infrastructura post-recoltare din Republica Moldova.