Scop și obiective

Tranziţia la Agricultura Performantă este unul dintre cele două proiecte ale Programului Compact, care are scopul să contribuie la sporirea veniturilor în mediul rural prin stimularea creşterii în agricultura performantă şi să catalizeze investiţiile în producerea cu valoare adăugată înaltă.

Conform estimărilor, de rezultatele proiectului Tranziţia la Agricultura Performantă vor beneficia circa 29 000 de gospodării agricole sau peste 112 mii de persoane, în special fermierii şi proprietarii de terenuri agricole, întreprinderile agricole şi acţionarii acestora, lucrătorii întreprinderilor agricole din zonele sistemelor centralizate de irigare reabilitate, producătorii care practică sau intenţionează să practice agricultura performantă.

Pentru realizarea acestui scop, proiectul Tranziţia la Agricultura Performantă include patru activităţi distincte:

  -  Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare

  -  Reformarea sectorului de irigare

  -  Facilitarea accesului la finanţe

  -  Creşterea vînzărilor produselor agricole de valoare înaltă.

Activităţile sunt implementate în parteneriat cu Ministerul Mediului, Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerul Finanţelor, Agenţiei Apele Moldovei, Directoratul Liniei de Credite. Totodată sunt contractate companii internaţionale, selectate competitiv, pentru realizarea obiectivelor proiectului.

Citește

Fructele autohtone vor concura cu cele de pe piețele europene dacă în Moldova vor exista tehnologii de păstrare și prelucrare
Membră a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct”, întreprinderea face parte din lista companiilor aprobate pentru exportul fructelor pe piața din Rusia.
Scad ratele dobînzilor la creditele Compact
Din luna mai curent, au scăzut ratele anuale ale dobînzii la creditele acordate de băncile participante în cadrul Programului Compact.
1 USD din creditele Compact generează circa 1,74 USD investiții totale în infrastructura poste-recoltare din Republica Moldova
Pînă la finele lunii mai 2012, prin Programul Compact au fost acordate 11 credite în valoare totală de 2,94 milioane echivalent în USD pentru construcția și utilarea frigiderelor destinate păstrării fructelor și legumelor în stare proaspătă, precum și pentru alte investiții în infrastructura post-recoltare din Republica Moldova.