Fructele autohtone vor concura cu cele de pe piețele europene dacă în Moldova vor exista tehnologii de păstrare și prelucrare

Gospodăria țărănească ”SV Fruct” din orașul Edineț are o afacere în domeniul pomiculturii de 9 ani. Membră a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct”, întreprinderea face parte din lista companiilor aprobate pentru exportul fructelor  pe piața din Rusia.

Merele și prunele produse aici se deosebesc prin calități gustative și nutritive, fiind la mare căutare atît pe piața autohtonă, cît și în afara țării.

Din lipsa facilităților pentru păstrare, fructele produse aici nu pot fi vîndute la prețuri avantajoase, astfel că producătorii au fost nevoiți să găsească soluții. Cea mai firească soluție găsită - investițiile în construcția frigiderelor pentru păstrarea fructelor.

Despre specificul investițiilor în acest domeniu, am discutat cu Victor Scutaru, producător, beneficiar al  programului de credite în cadrul  programului Compact. 


Dl Scutaru, ce v-a determinat să solicitați creditul și ce urmează să realizați cu acești bani?

Motivația cea mai mare, a fost faptul că producătorii autohtoni pot să fie competitivi cu cei din țările vecine, inclusiv din Polonia sau Turcia, dar cu condiția ca produsele să fie și calitative și păstrate în condiții adecvate. Sînt la prima experiență de creditare și avînd în vedere avantajele acestui Program de credite prin care sîntem scutiți de TVA și nu în ultimul rînd  că avem un termen suficient de mare pentru rambursare, m-a convins că merită să fac investiții din contul creditelor.

Un alt argument este că mi-am dorit ca și producător să fiu responsabil de tot ciclul producere-păstrare și am demarat construcția unui frigider cu o capacitate de 2 mii tone, care urmează să funcționeze după tehnologia de păstrare – atmosferă controlată. Vom păstra fructele produse în livezile noastre: mere, cireșe, prune. 

Creditul urmează să acopere 38% din costul construcției frigiderului, 62% este contribuția noastră.

De ce ați ales anume opțiunea de a construi  un frigider pentru păstrarea fructelor?

Existența unui asemenea frigider performant va permite prelungirea perioadei de păstrare și menținerea calității inițiale, ceea ce va contribui în mod sigur la conformarea fructelor la standardele europene și comercializarea acestora în sezonul rece, cînd prețurile oferite de comercianți sînt mai mari.

Am putea pentru viitor să stabilim unele contracte cu lanțurile de magazine, care își doresc livrări sistematice și care sînt imposibil de realizat fără echipamente frigorifice.

Intenționați să exportați fructe și pe alte piețe decît cele tradiționale cum ar fi cea din Moldova și Rusia?

După finisarea frigiderului vrem să penetrăm și alte piețe cum ar fi cea din Ucraina și România, mai ales că dispunem de camioane frigorifice proprii.  Chiar dacă UE deocamdată nu are nevoie de noi, vecinătatea cu România și faptul că în anumite perioade a anului există deficit de mere calitative pe piața românească ar putea fi un avantaj pentru producătorii agricoli de la noi. Deși merele produse în Polonia sau Turcia arată mai bine grație păstrării și ambalajului, cele moldovenești sînt cu mult mai gustoase și ar putea deveni competitive în cazul în care tehnologiile moderne de creștere și păstrare vor fi implementate pe larg în țara noastră.

Avem experiențe de negocieri cu reprezentanți comerciali din alte țări, grație participării la forumuri de specialitate și expoziții specializate de fructe și legume.

Mai avem în plan să procurăm echipamente de  sortare și ambalare, care ne vor permite să lucrăm după condiții moderne și eficiente, care determină aspectul comercial al fructelor și calitatea lor. Și s-ar putea să mai solicităm eventuale credite…

Prin ce se deosebesc fructele produse de Dvs. de  cele ale altor producători agricoli?

Investim mult în calitatea fructelor noastre la toate etapele de producere de la materialul săditor pînă la recoltare, inclusiv în calitatea îngrășămintelor minerale și a pesticidelor.

Am reușit să instalăm și sistem de irigare prin picurare.

Deținem certificat GLOBAL GAP și SGS, care reprezintă indicatorul garanției privind calitatea și inofensivitatea produselor agricole pe care le creștem. Anume datorită acestui fapt avem parteneri constanți care achiziționează fructe doar de la noi, ceea ce m-a motivat să contractez un credit pentru a investi suplimentar în dezvoltarea afacerii noastre. 

În cazul nostru, creșterea fructelor nu este doar o muncă agricolă, ci e o afacere de familie. Am 4 feciori, 3 dintre care reprezintă nucleul acestei afaceri și
care sînt parte a procesului  de la sădit și pînă la cules.

Măbucur că ei au ales să rămînă la baștină și să muncească într-un domeniu în care țara noastră pe timpuri a deținut locuri de frunte.Citește

FPM Moldova Vă urează sărbători fericite! Fondul Provocările Mileniului Moldova  vă urează un an nou fericit și plin de noi realizări! Sărbători Fericite și La mulți ani!... Mai multe companii internaționale și locale sînt interesate să participe la reabilitarea sistemelor de irigare în cadrul Program Circa 30 de companii internaționale și locale sînt interesate să participe în concursurile pentru reabilitarea și supravegherea lucrărilor de reconstrucție a două sisteme centraliza... Reprezentanții AUAI au fost informați despre noile condiții ale programului de credite Compact Președinții și directorii celor 11 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI) au fost informații despre noile condiții ale Programului de credite pentru investiții în in...